Mozgalom: Tanítsd a szolgáltatót!

2008.06.23. 19:21 salvation

Karma észrevételezte az imént, hogy a www-pont-heinekenmusic-pont-hu szétspammolta ma a blog.hu-t. Megihletett, indítanék egy mozgalmat, amelynek célja, hogy edukálja a magyar ügynökségi piacot. Rengetegen Sokan Néhányan vannak a net magyar szegletében, akik jól értik az online világát - nem sorolok, nehogy kimaradjon bárki, a kommentekben lehessen -, akiknek van mondanivalójuk arról, hogy mi zajlik ma online marketing címszóval a .hu sztyeppén. Viszont ha csak egymásnak megy az írogatás, amit olvas még max. 100X annyi ember, akkor nem fog történni semmi vagy csak sokára fog történni akármi.

Ezt változtassuk meg! Tegyünk lépéseket!

Később még kifejtem, legyen ez egy teaser. Ami most történni fog:

1) Felderítem, hogy melyik ügynökség dolgozik ilyan ügyesen a heinekenmjuzikon.

2) Elküldöm nekik ezt a linket (amit az egyik online marketing értő share-elt).

3) Itt felszólítok felkérek mindenkit, hogy kövessen, vagy a kommentekbe segítsen.

Keep on.

6 komment

Címkék: marketing reklám kísérlet szemle mozgalom indítás

Zack és Miri Make a Porno

2008.05.30. 13:09 salvation

Kevin Smith

-el valami nem ok. Íme egy újabb bizonyíték.

Szólj hozzá!

Címkék: video film szemle

Egyesült média Sziget, Csatorna Fesztivál

2007.09.18. 20:00 salvation

időpont, helyszín: 2007. június 14-15., Jövő Háza

Csatorna fesztivál. Mint az első közleményből megtudom, ez a második alkalom, hogy a rendezvény megszervezésre kerül. Megálmodója a Vizuális Világ Alapítvány, amely immáron négy éve igyekszik közvetíteni az oktatás és a média, szűkebb értelemben a médiáról, kommunikációról, információról tanulók és oktatók, valamint a szakma képviselői között. A magam részéről nem tudtam az eseményről, egy szemináriumon hívták fel rá a figyelmemet, eredménnyel.


Regisztrálok a honlapon, nézem a kínálatot. Program alapján legérdekesebbnek az ajánlott Egyesült média szigeta fesztivál kiállítótérre és négy médiaszigetre tagolódik, úgy is mint kép, írás, hang és audiovizuális-egyesült – tűnik, s később sem csalódtam. Nagyjából kétszer fél napot néztem végig az eseményből. Az első gondolat, hogy jobban leírta volna az „interaktív jövő sziget” a tartalmat, mint az egyesült médiumok. A második egy részletesebb, előadónként.


Pénteken az első előadás kicsit csúszásban a megnyitó, amit Jenei Ágnes, a sziget szervezője tartott. Vázolta a sziget tematikáját, már itt átjött, hogy tulajdonképp a tévé jövőjéről fogunk sokat megtudni, sokat hallani. Ez a jövő viszont nem egy egyszerű verziólépés, hanem paradigmaváltás, valami radikálisan új. Az, ami a neten természetes és ami a televízió viszonylatában jelenleg csak egy szűk kisebbség számára valóság: az interakció, a kétirányúság, a valódi kommunikáció a befogadás passzivitása helyett.


A második előadás Szekfű András médiaszociológusé, aki az új eszközök elterjedéséről, a terjedés metódusáról beszél. Átismételjük a piaci elfogadás alapleckéjét az újítókról és innovációról, a korai adaptálókról, a korai és késői többségről, a lemaradókról. Látunk görbéket, elismételjük az előnyöket és hátrányokat – korai adaptálóknál magas költség és versenyképesség, a későieknél épp fordítva. Az általános áttekintést követően Vári Péter kormányfőtanácsadó beszél a digitális átállásról. Megtudjuk, hogy ez technikailag tulajdonképpen a magyar tévénézők 25-30%-át érinti, hiszen a többség már most is digitálisan fogyaszt (kábel, műhold, ip). Ezek szerint csak a lemaradók lesznek azok, akiknek valamit kezdeniük kell a tévénézési metódusukkal, legalábbis náluk égető a szükség (vajon van itt az államnak felelőssége? ha igen, milyen mértékű és hogyan? erre később visszatérek). Vári után csúszás okán kialakult időhiányt a programba tervezett vita elmaradása kompenzálja. Közvetlenül követi Sági Ágnes, az MTV1 marketing vezetője a technológia által jelentett kényszerről, ami a stratégiát illeti. Remélem nem bántok meg senkit, de itt érzem először a „köztisztviselői logikát”, a pillanatnyi álljt. Valahogy megszoktam, hogy az ilyen konferenciákon, ahol összejön egy szakma és mindenki a jövőt kémleli, mindannyian nagyon lelkesek vagyunk egy szebb, eljövendő jövőtől. Ságin érezni először, hogy azért ez nem egészen így van, sőt, nála hallom, hogy „nem lesz itt forradalom, nagy, pillanatnyi változás”, mivel az emberek lassan, nehézkesen adaptálódnak, satöbbi. A prezentációt követően Unyi Gábor, a Comfort-NETshare Kft. ügyvezetője érkezik – aki kiállítóként is részt vesz az eseményen –, hogy a gyakorlatban mutasson egy kis ízelítőt az interaktív televíziózásból, a tartalom megállításáról, az on-demand jövőből. Értelmet nyer a színpad jobb oldalán villódzó nagy doboz – egy on-demand tartalomkiszolgáló szerver, a hozzá tartozó alkalmazásvezérlővel, háttértárral, mindennel –, látjuk, hogy mit is látunk néhány év (hónap?) múlva. Az első nap számomra itt ért véget.


Másnap Vörös Csilla prezentációjára érek ki. Az AGB Nielsen ügyvezetője beszámol azokról az előkészületekről, amelyeket ők és a hasonló cégek tesznek mindenütt a világban, hogy mérni tudják a megváltozott fogyasztást, a megváltozó nézői magatartásokat (mobil-tv, time-shifting). Megtudjuk, hogy még nincs iparági konszenzus számos kérdésben, többek közt abban, hogy mennyi időn belül számít például egy játékfilm nézőjének valaki, ha time-shiftelve nézi a filmet (nyilván két napon belül még igen, két hét múlva már nem, de a pontos határ láthatatlan). Mindazonáltal a technológia készen áll, a digitális-hang alapú mérés itt és most elérhető, a mobilon nézett tartalom mérőeszközei prototípus-fázisban vannak, így amint a fogyasztás indokolja, az AGB és társai készen állnak a mérésre. Ezen túl az ügyvezető asszony beszél a médiafogyasztás fragmentálódásáról, arról a jelenségről, ahogyan nagyon kevés nagy szolgáltató mellett sok kicsi, specializált jön létre. Emlékezetes egy példája, miszerint Angliában már 15-20 ezer fős célcsoportra is jönnek létre médiumok (!). Vörös Csillát követően időhiányból adódó helycserés megoldással Fülöp Tamás, a TV2 új médiáért és üzletfejlesztésért felelős osztályvezetője érkezik. Előadásában némi inkompatibilitási manőverrel színesítve bemutatja, hogyan alkalmazkodik a TV2 a változáshoz, hogyan próbálja megtartani a nézőit, milyen formában és technikával akar tartalmakat szolgáltatni és fejleszteni a jövőben. A prezentáció végén úgy érzem, inkább kápráztatás volt a cél, mint közvetítés, inkább egy impakt, mint tudás átadása. Nem baj, ilyet is láttunk. Ezt követően jön – szintén rohanva, szintén előrehozva, ha tetszik time-shiftelve Erdős Gábor az MTV1-től. Bár ő prezi nélkül érkezik, mégis többet mond. Bepillantást enged egy az M1 lehetséges jövőjébe, ahol a rengeteg konzerv tartalomból tematikus kis csatornák jönnek létre, akár 10-es nagyságrendben, komédia, régifilm, történelem, stb. kategóriákban. Erdőst követően Kolosi Péter RTL Klub programigazgató prezentál szintén a jövőről, a fragmentációról, a kis csatornák szerepéről. Érdekességképp hadd jegyezzem meg, hogy Kolosi előadói stílusa a legérettebb, zárt és kerek, odarakott tételmondatokkal, amikor tudod, hogy itt és most erre és erre akarja ráirányítani a figyelmet. Nos, összességében ennyit láttam a Csatornából. S most néhány momentumról külön:


Digitalizáció, 2011, esélyegyenlőség


Négy év múlva Magyarországon megszűnik az ingyen, a levegőből jövő tévétartalom, s átveszi helyét a digitális sugárzás. A technológia innentől kezdve mindenhol kétirányúvá válik, mindenkinek lehetősége lesz interakcióba lépni a műsorral, a tévék által műsoraik mellé rakott szöveges, vagy egyéb tartalmakkal. A lehetőségek nehezen beláthatók, tulajdonképpen a vásárlástól a céges tartalmainkig – legalábbis technikailag – bármit elérhetünk majd. elmosódik határ a számítógép és a tévé közt, a hangsúly a tartalmon, a tartalom fogyasztásán és tudatos válogatásán, előkészítésén, felhasználásán lesz. A tévé többé nem egy doboz, hanem egy partner. Azt hiszem, itt és most Kelet-Közép-Európában van ezzel dolga az államnak, van ebben felelőssége. Valamiképp a közös jövőnkről van szó, arról, hogy hogyan tudunk majd elérni, szórakozni, befogadni, megérteni. Tulajdonképpen már most el kellene kezdeni minden lehetséges fronton oktatni azt a világot, ami a még szabadabb, még aktuálisabb fogyasztásra épül, ahol tényleg megveheted a sampont a távirányítóval a tévéből azonnal, különben egekbe szöknek a fogyasztási hitelek (amit persze szintén felvehetsz a tévéből, lásd provident és társai). Nem elég csak kiverni az infrastruktúrát a szolgáltatókból, fel kell készíteni mindannyiunkat arra, ami várható. Ez – szerintem – a közszolgálat valódi felelőssége, hogy ma beszéljen a holnapról és készítsen is fel rá (a múltat meg inkább hagyja meg az arra hivatottaknak).


TV2-RTK Klub


Ez csak egy kis színes. A konferencián mindkét előadó beszólt a másik nagy kereskedelmi csatornára, s persze a saját nézettségét és tartalmait szajkózta. nem tudom, mennyire volt aktív a hirdetői oldal jelenléte a konferencián, de talán ezt mégsem kellett volna, mert ez is azt vetíti előre, hogy a versenyben semmi nem fog útjába állni a „két nagynak”. Persze, hogy csinálunk valóságshow csatornát, persze hogy csinálunk bulvárcsatornát, csaknegatívhíreketközlő csatornát, persze, hogy lemegyünk majd kutyába, hot!-magazinba. Több felelősséget.


Összefoglalva tehát


Az első napon inkább a technikáról, a szabályokról – a „kemény tényezőktől” kaptunk képet, a második nap a tartalomiparág belső vívódásáról, jövőképéről. Általánosan az látszik, hogy vannak, akik várják és akarják a jövőt, a fejlődést, s vannak, talán picit többen, akiknek igazából jó ez a jelenlegi értéklánc, akik még vívódnak az erősödő versennyel, a primátusokat eredményező felállás olvadásával. Munkás időszak vár a tartalomiparra – no meg a hirdetőkre –, immáron nem lehet csak adni bele a nagyvilágba, tudatosan és pontosan kell kiszolgálni a nézőt, a fogyasztót, mert az nagyon is tudatosan fizet a figyelmével, s egyre inkább megkéri az árát (a jó tartalmat). Egyre inkább el fogja várni a saját gyártást, az élő, a pillanatnak szóló műsort, a gagyi B-filmek az infrastruktúra-szolgáltatók videótáraiba száműzetnek (nem véletlen hogy az rtl két őszi nagy dobása a „Csillag születik” és a „Pókerarc” lesz, no meg a nagyobb lojalitást és márkaértéket eredményező sorozatok). A technológiai hozzáférés egyre olcsóbb színvonala kikényszeríti a minőséget, a következetes munkát. És történik még valami. A költségek esése és az egyre kisebb – és pontosabban elérhető – célcsoportok miatt csökkennek a reklámköltségek, nő a kampányok kreativitása, nő a jó reklámhoz szükséges helyi ismeret, tudás igénye. Egyben nő az odafigyelő, értő befogadás aránya, vagyis a long tailben – a „hosszú farokban”, az alacsony nézettségű, de sok csatornában – demokratizálódik a tévénézés. Azt nézem, akkor és úgy, amit szeretnék.


Az új világban a hirdetés tájékoztatás, az egyszerű, konzervatív push reklám meghal, helyette jön a pull tartalom, felértékelődik a pr. Meggyőződésem, hogy mindez akkor is igaz, ha vannak olyan fogyasztói rétegek, amelyek nehezebben veszik fel a ritmust, akik szeretik, ha megmondják nekik, hogy mit fogyasszanak, akik nem akarják maguknak összerakni az „esti műsort”. Ha ez a konzervativizmus olyan kitartó lenne, akkor nem lenne a magyar szolgáltatói költségek mellett is 39%-os az internetpenetráció.

 

disclaimer: a Csatorna fesztiválnak, vagy a szövegben foglalt entitásoknak sem alkalmazottja, sem szolgáltatója nem vagyok. A fenti szöveg mindenben a saját véleményemet tükrözi.

2 komment

Címkék: tech video ego reklám telekom szemle gondolat

A Havas-kísérlet

2007.09.12. 12:06 321

A magam részéről úgy láttam, hogy a hazai blogoszféra kellő mértékben feldolgozza havastanárúr történetét várdyzoltánnal. Igen, havas kulturális ikon, amennyiben az egyébként általa is sokat ostorozott/hivatkozott "tipikus magyar _____" fordulatot használjuk, valahol ő a média újgazdagja, a szabadpiacon hirtelen megnőtt kisvállalkozó, aki jókor volt jóhelyen, tudott privatizálni egy-két dolgot és befutott. Ha úgy tetszik, havas privatizálta a saját médiás kapcsolatrendszerét és a napnyugta-hőmérő tengely felmelegítésével kilőtte magát a kereskedelmi tévék zavatos huszoneggyedik századába. Itt jegyezzük meg, hogy 1) a kereskedelmi tévék egymáselől kapkodták, amennyiben hetihetes-activity-mokka, 2) mi magunk csapkodva röhögtünk, amikor tetszőleges politikus talkingheadet (lásd még: robot) alázott porba, magát is minősítve ezzel, persze.

"Önnek a férje is örülhet, azt hiszem, hogy gyakrabban kellene éhségsztrájkolni, most nem akarok ezen ironizálni, tényleg van miből".

Jöjjön a kényszerképzet. Nem tudok szabadulni attól a meggyőződéstől, hogy havastanárúr kísérletének vagyunk áldozatai, egy új cinizmus genézisének, mintegy. Az utóbbi évek havasproduktuma egy hatalmas teszt, egy poén, egy médiaelméleti kísérlet a gyakorlatban. Tárgya a bulvár, a hírszolgáltatás és - havas igazi terepe, a - magazin összeolvasztásának, határvidének kutatása, egy olyan komplex metszeté, amelyben minden alkotóelem ott van, ott bújuk, húzódik. Egyben a kereskedelmi televíziózás ön-arculcsapása, ahol a szerkesztő látja és érzi hogy gáz, olvassa a felháborodott emailt a gépén, de azt is látja, hogy lenyomja a napkeltét, hogy lenyomja az rtlklub reggelit (amely szintén ebben a műfajban próbálkozik, csak más oldalról - plasztikusabban, az rtlklub a sztori/best, a mokka havassal a hot!, és persze a napkelte a 168óra).

"Arra akartam kilyukadni, hogy hogy jutott el odáig, hogy felvegyen egy szmokingot? Egy Magyar Narancsosnak szmokingban ott ülni egy tahó vidéki művházban, azért az kemény!"

Kiterjesztő értelemben havas utóbbi öt éve ez, az értelmiség kifacsart lázadása - ami önmagában posztmodern, hiszen egyben ebből is él ez az értelmiség ugye... - a magyarság szellemi töppedtsége ellen. Könyvet írok a kurvákról - metveszitek? Még egy könyvet írok a kurvákról - megveszitek? Írok egy könyvet egy konkrét kurváról - még ez is kell? Mennyi mindent nyeltek még le?! Ez a tanár úr igazi szerepe és szellemisége, hogy eszköz-e vagy cselekvő, nem tudom és nem is számít.

1 komment

Címkék: média bulvár magazin gondolat

Sokan akarják az ujrendet

2007.09.10. 17:15 321

Próbálnám elröhögni, de mindig ez a könnyű nyári-nyárvégi tréfálkozás, mindig egy kiszólás, amikor akár komolyan is lehetne. Minden esetre nincs tévedés, de hadd fussam le még egyszer a kört (ezúttal gyorsan).

A világ változásá lényegült tehát, az élet egyetlen nagy adatfolyam, amelyben a szemét és a haszon fogalma mindig pillanatnyi és mindig esetleges, ahol a figyelmed, az energiád, az OPML-file-od a befektetésed, amit ha jól menedzselsz, sokszorosan visszahozza magát, ha nem, akkor nem. Ebben segít újabban a reader kereső funkciója, erről szól a lifestream-gondolat, ez boncolgatódik itt. Úgy lehetsz hatékonyabb, gyorsabb, úgy fejlődhetsz, ha minél több hub-on ott vagy, ha a témáidat, az érdeklődésedet minél több közösségnek megnyitod, hogy cserébe te is részesülj az ő tudásukból, az ő hozzáférésükből, az ő előszűrésükből. Mindez egyre gyorsabb, egyre pontosabb, egyre relevánsabb, már nem is áramlás, hanem csipogás (sok junk-kal, persze). A cyberpunk halott, eljött a valóság. És egyre többen belátják és értik, hogy új rendre van szükség (és hogy miért adtam ezt a címet ennek a helynek hat éve).

15 komment

Címkék: politika ego reklám gladwell

Google Docs mobilra

2007.09.10. 12:06 321

Attól hangos a buzz, hogy google-éknál alakul a Google Docs&Spreadsheets mobilplatformra. Rubel hét órája csipogta, máshol írják, hogy épp most nem megy, amikor ezt a posztot írom, épp nem. Persze ez nem jelent semmit, napok kérdése, szorgalmasan csekkoljatok itt: http://docs.google.com/m

Maradj behangolva.

Szólj hozzá!

Címkék: google mobil

Rogán Antal megházasodott

2007.09.05. 12:35 321

A címben jelzett eseményről nyilván értesülhettem volna különféle bulvármagazinok hasábjairól, vonatkozó tévéműsorokból, de minthogy ezeket tömbösítve fogyasztom, itt még nem tartok. Szerencsére azonban az ügyfeleit, a választókat fókuszban tartó, aktív és nyitott helyi önkormányzati tájékoztatás eredményeképp nem maradtam le erről a kétségkívül jelentős, a belvárosiak számára kiemelkedő fontosságú eseményről. A kerületi önkormányzat által táplált független újság ugyanis 3 oldalas (címlap+b1-b2) összeállítást közöl a mennyegzőről. A tudósítás átgondolt, a függetlenség szellemében minden részletre kiterjedő munka, egyaránt teret az a templomi esküvő patetikus pillanatainak, az urizáló kispolgár bérelt-álamerikai kabriójának, az éjjeli bulizás képeinek. Az összeállítás - ahogy azt minden magára adó újságíró tenné - említi a násznép illusztris vendégeit is, Tarlós Istvánt, Semjén Zsoltot, Simicskó Istvánt, Gyürk Andrást, Kubatov Gábort, Nyitrai Zsoltot és Bús Balázst.

Meg kell mondjam, nagy örömmel töltött el hogy a kapitalista-bulvár-fikázó magazinok mellett, amik csak a botrányt meg a szenzációt hajhásszák, születhetett egy ilyen nagyszerű, átfogó írás is a Nagy Eseményről. Azt hiszem, hogy ez a kollaboratív újságkiadás új minőségű szintje, megmutatja, hogy az önkormányzat, a polgárok adójából hogyan veheti fel a harcot a bulvártámadással szemben!

Rogán Antal polgármester - és az önkormányzat támogatásával működő független újság - a belvárosból fityiszt mutatott a story-best-hot tengely gyomorforgató gusztustalankodásának, s a maga tisztességes módján tájékoztatta a belváros népét a fontos eseményekről.


Kapcsolódó anyagok:
A Mai Belváros augusztus 28-ai számának első három oldala: 1 (címlap) 2 (B2) 3 (B3)

22 komment

Címkék: marketing politika szemle politikai marketing rogán

Ingyen teljes letöltés: Prince of Persia: Sands of Time

2007.09.04. 12:33 321

Az eredeti Prince of Persia meghatározó kódsor volt a kilencvenes évek katódsugárcsöves világában. Nyilván sokunknak megvan az élmény, amikor először rájösz, hogy hogyan is kell a a negyedik pályán átugrani a tükrön, amikor először látod a hatodikon a kövér törököt, akit csak lelökni lehet a szakadékba vagy a végén, amikor először szaladsz a saját árnyékodba/szellemedbe. Ezt követte a történetmesélős-kiállós második rész, amely radikálisan kitágította a térélményt: már nem a fal színváltozása jelzi az új helyszínt, hanem barlang, kőbadló, repülőszőnyed, szürreális madáremberek, lószobormegelevenedés. A két munkát, s a számos-számos újraindítást megélt játékok után sokáig semmi nem történt.

Az UbiSoft újraértelmezett Prince of Persiája végül 2003-ban dobott követ az állóvízbe. Az első epizód, a Sands of Time a Max Payne és a Matrix által kikövezett bullet-time-ugrálás-arcad-világot választotta, az idő homokjának szimbólumával. A játékmenetet meghatározó időhomok az élet maga, segítségével nem újraéledni, hanem az időt a halálod pillanata elé visszafordítani vagy képes. Jó hangulatú, belülről fakadó öröm a PoP: Sands of Time. Jelentősége - a játszató, mókás játékon túl - abban a pillanatban ragadható meg, amikor egy radikális irányváltásnál a herceg pontosan azzal a mozdulattal csúszik meg/farol ki, mint a játék első változatában, akkor még kétdében.

Nos, az ubisoft most, négy évvel később ingyenesen elérhetővé tette a játékot az amerikai piacon. Minden, amire szükség van hozzá egy ubisoft-regisztráció a cég honlapján. A tájékoztatás jegyében itt egy link a termékhez.

Mellékesen jegyezném meg, hogy ps2-karrieremben jelen állás szerint a sandsoftime 70%-nál tartok. A hozzám hasonlóan lustáknak pedig itt egy végigjátszás/playthrough a nagyszerű Stratos Grouptól.

Kapcsolódó anyag: princeofpersia.lap.hu

disclaimer: Ezt a bejegyzés 2007. szeptember 4-én született, de 5-én élesedett.

30 komment

Címkék: tech ego reklám playstation progamer cégsite

gossipblog

2007.07.20. 08:32 321

Néhány éve rá voltam állva a kezdődő blogoszféra egy-egy bugyrának elemezgetésére. Hamarosan részletesebben is összefoglalom a hőskort, minden esetre a freeblog megjelenése előtt és környékén még néhány szolgáltató és blogring ismeretével egész átlátható volt a magyar nyelven születő blogok hálózata. (Hol van már c4, hol van már a ccfz). Minden esetre ezidőtájt a 'gossip', mint esztétikai minőség azonosítását elvégezni, aztán hamvába holt a kísérlet, vagy más dolgok lettek. Ellenben most találtam valamit a régen hallott lendületből, hát íme, autentikus - nevezheted posztmodernnek, ha akarod - csajblogok, amik zavaróak, fragmentáltak, egzaltáltak és cukik.

A Tudományos Liberalizmus Alapjai
LeszbiSátor

update: az egésznek olyan a hangulata, minta egy félfordulattal szolidabbra hangolt flasht olvasna az ember.

2 komment

Címkék: blog kritika magazin aktivizmus

Nemzeti Vágta II. - Halasztás

2007.07.19. 20:58 321

Tavaszra halasztják a nemzetivágtát, írja az index

. "A szervezők szerint számos civil szervezet, lovas egyesület és külföldi magyar szervezet jelezte, hogy indulnának a Vágtán, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy az első Nemzeti Vágta futamain majd nem csak önkormányzatok indulhatnak" - olvasom. Nyilván beadta már tényleg 50 önkormányzat a lóra azt az 1-2 millát (teszem hozzá, olyan nincs, hogy nemtud egy-két millát kirakni egy önkormányzat egy rendezvényre, ha igazán akarja...persze tényleg akarni kell), meg persze a civilek is be fogják, csak most még nem. Meg amúgy se lehet már leszórni homokkal a hősökterét szeptember 22-ig. Ez már látszik, így július közepén. Nem baj Péter, majd jövő tavasszal, már alig várjuk! Mondjuk március 15-én, magyarkodjunk egy jót ott a Hősök terén. Úgy adja magát. Reméljük megmarad az 50 önkormányzat lelkesedése, sőt, betervezik a 2008-as költségvetésükbe, hovatovább lesz még 50. Én is úgy szeretném, ha a város, ahol lakom, fizetne egy magánvállalkozásnak 2millát a városban élők forrásaiból, hogy futhasson egy ló a homokkal felszórt hősökön. Köszönjük Néked Geszti Művészúr, hogy megkaphatjuk ezt a nagyszerű lehetőséget, hogy együtt örüljünk kerületünk-városunk majdani sikereinek. Egyesítsük hazánkat a ló erejében!

2 komment · 1 trackback

Címkék: őrület vágta

A majom és az orgazmus

2007.07.06. 09:52 321

Péntek van, videó van, vimeo van.

Szólj hozzá!

Címkék: video szemle

Új DDB Budapest honlap (ddb.hu)

2007.07.04. 11:53 321

Megújult a DDB Budapest oldala, nézzük milyen lett.

A tagline úgy szól: Enemy of the ordinary. A szokásos ellensége. Maga az oldal tulajdonképpen erre az ötletre épül.

Az oldal főszereplője egy, ordinary-nek semmiképp sem nevezhető szőrös, fürdőgatyás szőrös izé - kvázicsubakka -, ami/aki tulajdonképp bevezet minket a DDB Budapest világába. Amint beütjük az oldal címét, a szőrös gömb a távolból előugrál, felfúj egy lufit - ddb logo -, ami felszáll a bal felső sarokba és máris áll rendelkezésünkre. Nincs neki arca, csak renderelt szőre van, ami az egér nyomán elektronikusan izzik (?), amint áthalad rajta (elektrosztatika?). Ez volna maga a menü is, ahogy egerünkel mutogatunk a villámló testrészekre, úgy látjuk, hogy a bal kar a módszertan, a jobb láb a referenciák. Piros pont, hogy alul azért látjuk a szövegesen is ugyanezt.

A lény egyébként elég fáradt lehet, vagy csak nagyon melege van - egész nap áll, persze -, mivel folyamatosan halljuk légzését. Ez már önmagában is idegesítő, de akkor az igazi, ha fülekkel böngészünk. Negyven megnyitott fülnél ember legyen a talpán, aki kivariálja, hogy honnan is a hang, ami egyébként nem kikapcsolható. Dolgoztunk vele, nézzed.

A menüpontok mindegyikéhez tartozik egy kvázicsubakka-animáció, ami ugyan szép, de csak egyszer vicces. A pontok és a vélemény:

1 komment

Címkék: kritika reklám szemle cégsite

Pogrom Hevesen (via deltablog)

2007.07.03. 10:28 321

Pogrom Hevesen
Olvasom a Szélsőközép feedjében, hogy Pogrom Hevesen. Olvasom a poszt kommentjeit és szörnyülködöm. Olvasom a híreket. A következőket biztosan kijelenthetjük...
Tovább az írásra

Szólj hozzá!

Nicole's play (Nintendo DS reklam)

2007.06.28. 19:59 321

A célcsoport pontos meghatározása, majd megismerése nélkül nincs értelme hirdetni. Ahogy azt a pcbosszus gyakorlatban is láthattuk, hiába jó fejben a gondolat, ha másként jön át a fogyasztónak, akinek el akarsz adni, akkor nincs miről beszélni. A célod az, hogy megmutasd, mit tud a termék, mi az, amit a fogyasztó várhat tőle, milyen érzése lesz, amikor használja. Mit fog átélni.

Ahogy a guardian vonatkozó posztja is megjegyzi, a legtöbb platform-reklám a jövőről szól, mindenféle irreális elképzelt világról, lézerrel lövöldözés, űrhajóval/versenyautóval száguldás. Mind-mind olyasmi, amiről a fogyasztónak nincs tapasztalata, soha nem fogja átélni. Amilyn képe van róla, az maximum korábbi játékokból vagy filmekből tápálálkozik, amire építeni meglehetősen esetleges (még ha el is kell ismerjük, nem légbőlkapott). Ellenben az alábbi reklámmal, amelyben egész egyszerűen Nicole Kidman játszik a nintendo ds-el. Mindenkinek van fotelje, mindenki játszott már kő-papír-ollót. Ennyire egyszerű.via guardian's gamer blog

Az egyszerűség érthetőség.
Az érthetőség eladás.

Szólj hozzá!

Címkék: tech kritika reklám playstation progamer

Kő, papír, olló VB 2007

2007.06.28. 15:18 321

Idén októberben Torontoban tartják a Kő, Papír, Olló Világbajnokságot. 20 buck a nevezés és 7000 a fődíj. Persze azt csak egy ember nyeri meg. Medacrashék a világ legnagyobb állatkertjében neveznek és mennek, amennyiben mindannyian úgy gondoljuk (hiszen az utazás nem ingyen van, ellenben pénzért). Namármost, a főszponzor - ahogy az év embere is - mi vagyunk, Te vagy. A projektblog erre, a paypal ikon jobbrafent, lehet donateolni a siker segítése érdekében.

6 komment

Címkék: blog kísérlet őrület

pcbosszu.hu

2007.06.28. 10:42 321

E-Bola média néven nemrégiben vírusmarketing ügynökség indult hazánkban. Első nekifutásra jó ilyesmit olvasni-hallani, nem is a tartalom miatt - az integrált kommunikáció atomszelében a "vírusmarketingügynökség" kifejezésnek gyakorlatilag nincs semmi értelme -, inkább a szemlélet okán, hogy tán a magyar reklámiparban is megjelenik egy ilyen formális kísérlet, ha tetszik, egy ilyen önidentifikáció, hogy akkor mi most vírusmarketingügynökség vagyunk. Nem btl meg nem is online, vírus. Ok. Nem találtam egyébként honlapot a céghez, ami - mondjuk vírus meg minden... - fogadjuk el, ok (hazudok egyébként, mert bár a google nem dob ki semmit, az e-bola, az e-bolamedia és az ebolamedia mind az ügynökség nevén van, ez utóbbi alatt ügyfélkapu üzemel, ami jó. itt megtekinthető a cég logója, a retró ebola felirat kis ebolafekélyekkel vagy mikkel).

Nézzük az első terméket, amivel találkozunk: pcbosszu.hu

A "site" egy videó, amin a felhasználó számítógépe sérelmezi, hogy nem foglalkozik vele, szemben valami kis kütyüvel bazirgál állandóan, jelesül egy Nokia n95-el. Bár a viszonyokat nem pontosan értem, azt hiszem, hogy a képernyőből néz ki rám, felhasználóra a számítógép, ami jelen esetben egy 25-30 közti nő. Aki hisztizik. Hogy nem figyelnek rá. Értitek.

Én, a felhasználó egy kis techgeek izével vagyok elfoglalva a számítógépem helyett, ami nem egy techgeek izé csak nagyban, hanem egy érző lény, aki hisztizik és veri magát, hogy nincs vele foglalkozva. A hiszti egyébként végletessé fokozódik a "vírusfilmben" - gondoljunk bele a frusztrációba, nincs visszajelzés -, s önmegsemmisítésbe torkoll, amit a számítógép - a hisztiző nő - egy, a képernyő/film fizikai közepén véletlenszerűen megjelenő kikapcsolás gomb megnyomása segítségével idéz elő, majd a számítógép belülről füstölni kezd. Most játsz a kis hülye izéddel, gazda!

Ez a reklám egyszerűen beteg.

Mondom a problémáimat:

1) Ki a fasznak fogalmazódik meg a fejében az az insight, hogy a számítógép megsértődik egy kisebb számítógépre, ami ugyenezt tudja? (Ki a felelős?!?)

2) Gender: a sértődést, a fezültséget nem ábrázoljuk hisztiző nőként, még akkor sem, ha a célcsoportunk a magas költségek mellett is okostelefont vásárló férfiak csoportja. Azért sem, mert ez a célcsoport amúgy inkább magasaniskolázott, jólszituált, így statisztikailag valószínűbb, hogy férfiként is érzékenyebb a nőjogi ügyekre, mint a férfiak összessége.

3) A színésznő a legrosszabb magyar színészhagyományokat hozza (HernádiJudit amúgy szánalmas giccskomikái seholnincsenek ehhez képest): szemmeresztgetés, vállvonogatás, idióta arcok, folyamatos affektálás a hangskála csak idegesítő skáláin (ha az volt a brief, hog ylegyél kurva idegesítő, akkor sikerült).

4) Különösen fájó pont: a szereplő - a számítógép - a reklámban előveszi a telefont. Benne a gépben előveszi. A telefont. A gép előveszi a telefont. Érted? Én se.

5) A visszaszámlálás az önmegsemmisítésnél angolul történik egy magyar reklámban. Bravó.

6) A videó végén felugró ablakban jelenik meg a reklám utáni tartalom (jelenne, ha a firefox nem blokkolná automatikusan, csakúgy, mint a tudatos böngészők többsége. Azok, akik amúgy vennének egy n95-öt, annyiért, amennyi, mert szeretnének mobilinternetezni).

7) Nem tudom letölteni a videót. Így hogy fogom feltölteni vagy másként továbbküldeni vagy embeddelni bárhova?

8) A site-on nincs önálló tartalom a nokia n95ről, egyszerűen átdob a nokia vonatkozó aloldalára (felugróban).

A vírusmarketing a hangulatról, az insightról szól. Megnézem és összeáll bennem a kép. Élményt ad, Nekem. Én összerakom magamban.

Még egy. A vírusmarketing legtöbbször meglévő eszközökkel operál. Nem bejegyzek egy domaint és csinálok rá egy szánalmas spotot, hogy akkor ez a minisite, hanem csinálok egy spotot amúgy kézikamerával és kirakom mindenféle megosztókra. Aztán elterjed. Lásd még Connected Ventures "imázs-videók".

Nem hergelem magam tovább, nézzétek meg a pcbosszut (a név is gagyi). Érdemes. Egyszer, hogy lássuk: hogyan ne készíts vírusfilmet.

update: most nézem az n95 aloldalán az üzenetet: "Ez lett a számítógépből" - ezekszerint az volt a megrendelés, hogy erre az üzenetre találjanak ki valamit. bravó.

5 komment

Címkék: marketing tech kritika reklám telekom őrület

George Washington

2007.06.28. 09:33 321

Aki nem lenne mélységében képben az ámerikáiak szabadkőműves-mindentudó-szuperhősével, Geroge Washingtonnal, annak itt a kiváló lehetőség. Brad Neely, köszi!

by Brad Neely of Creased Comics

Szólj hozzá!

Címkék: kritika szemle őrület

a "tartalom közvetítése" (és pownce)

2007.06.28. 08:26 321

Az internet, a föld ellaposodása ugye a kommunikációs technológiák, a tervezett, értett közlések rendszeréről szól. Olyan világ ez, amelyben a siker nem csak a tartalmon, hanem a tartalom közvetítésén is múlik. Ugyanakkor a "tartalom közvetítése", mint kommunikációs aktus nem önmagában formai kérdés, hiszen a tartalomnak is függvénye. Létrejön vagy létrejött egy új minőség tartalom és forma határán, a "tartalom közvetítése" (tekintsük ezt szintézisnek és várjuk a kihívást).

Az áradatban úgy tűnik sikerrel dugta ki fejét Kevin Rose és csapata. Kevin Rose afféle webceleb, aki 30 éves korára számos webkettes sikerrel hívta fel magára a figyelmet (digg, diggnation, revision3), s most további bloggerekkel (Leah Culver, Daniel Burka) elindítja a Pownce nevűt (ami egy twitter-like megosztós dolog lesz, nyilván zaklatom majd vele a barátaimat). Amit érdekes megfigyelnünk, hogy gyakorlatilag egy nap alatt sikerült elterjednie a techszférában a hírnek.

Vagyis a következő figyelhető meg: a weben a kommunikáció centrumokba sűrűsödik, mivel 1) az értéket a sokkattintás, a sokérdeklődés jelent - erről szól a digg -, 2) néhány forrás rendelkezik komoly hitelességgel. A többi platformon - blogoszférában, techmagazinokban, emailokban, akárhol - mindenki átvesz, kiegészít, hozzáteszi a véleményét-értékelését, de alapvetően ugyanazt publikálja (ezt csinálom én most itt, hogy messzebb ne menjünk). Ha erős üzeneted van, amit jól fogalmaztál meg és átviszi a lényeget, akkor győztél. Más esetben érdemes újra próbálkozni. A Prownce sikere nem csak arról fog szólni, hogy jó-e a szolgáltatás, hanem arról is, hogy a zárt alfatesztelés -> betatesztelés(meghívásos) -> beta(publik) -> kész szolgáltatás bevezetési láncban ott van Kevin Rose, ott a TechCrunch, az összestöbbi, meg arról, hogy ott vannak a felhasználók, akik továbbviszik és építik. MLM-like.

Szólj hozzá!

Címkék: marketing blog magazin gondolat branding

A prezentáció fontossága (via Guy Kawasaki)

2007.06.27. 14:24 321

Guy Kawasaki

- az Apple-evangelizmus alkotói közül - egyik régebbi posztjában olvasom, hogy hogyan bukta be a Truemors-t (erről bővebben magyarul doranskynál), mint győztesnek szánt web2.0projektet, meg persze az is, hogy hogyan laposodott el a világ, értsd, hogyan csinálhatsz komoly(nak tűnő, induló) céget rövid idő alatt, alacsony befektetéssel. Az írásban embeddel egy slideshowt a történetről, rendkívül tanulságos. Ami viszont még tanulságosabb, az az a cég, amelyik segített a prezentációt összerakni, és amely sajátos alábbi hirdetésében - a fogyasztó edukációjának klasszikus példájaként - elmondja nekünk, hogy mit várjunk egy jó prezitől. Engem meggyőztek, nézd meg és kommentezz.


join erica in the presentation revolution

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: marketing prezentáció szemle

Nemzeti Vágta

2007.06.26. 18:15 321

Ki az a beteg állat, akinek Gesztin kívül komolyan - úgy is mint...komolyan - képes megfogalmazódni az elméjében, hogy mekkora countrybranding-ötlet felszórni a Hősök térét homokkal és az ország városai és megyéi által delegált lovakat futtatni ezen a konglomerátumon?! Tudom én, hogy a countrybranding tulajonképpen a porhintés művészete - erre tanúbizonyságként ajánlom a Saffron Lengyelország országimázs projektjének prezijét -, de ez nem jelenti azt, hogy a lófuttatás nyilvánosan - pláne amikor az ügető helyén a legnagyobb pláza épül ever - majd behozza a turistát ide és akkor majd itt fog pénzt költeni. Ennyire nincsen ötlet a fővárosi közgyűlésben? Ennyire nincs ötlet a "kommunikációs centrumokban"? Ennyire nincs ötlet? Ekkora brand a kolléga, hogy kimond mondatot és akkor bármi történik, meg kell csinálni, minden szabályon, morálon, józan észen át? Ráadásul ahogy holland úr már spottolta a szerző nyomán, a sienai Palio parafrazeálásáról van itt szó, nem is egy eredeti ötletről. Innentől a véleményem az imént hozott poszttal egyenértékű.

Csakhogy maradjak a színvonalban: fel a Nemzeti ÁtVágtára!

update: valamiért nem működött a linkelés a porhintős-prezire, úgyhogy kitettem ide.

9 komment

Címkék: politika szemle videk branding vágta

Közterületi reklám Sao Paoloban: BETILTVA

2007.06.20. 08:28 321

Gilberto Kassab, a brazíliai Sao Paolo polgármestere megelégelte azt a "vizuális szennyezést", ami a város lakóit éri, ezért átnyomott egy "Tiszta Város" elnevezésű programot. A némileg tán lepopulistázható akció érvrendszere: a kintlévő 8.000 billboard nagyrésze illegális. Egy 11 milliós városban nehéz eldönteni, nagyon nehéz, hogy most akkor mi a legális és mi nem, úgyhogy betiltottuk az egészet. Ez legalább világos. A városi önkormányzat maga bontatta le a táblákat, napi kábé 100at, amit Kassab számos helyszíni szemlével súlyosbított (nem, nem pr, érdekli, hogy jól megy-e a bontás....).

Az esetben minden benne van, ami az egyszeri politikus - látványos eredmény - információs társadalom - felelőtlen hirdető tengelyen elképzelhető. Elsőre persze azt gondoljuk, hogy anyád, de másodikra talán azt, hogy ok, tényleg sok az okádék reklám, de azért ez egy műfaj és legitim, mert mutatni kell magad. Meg azt is gondoljuk, hogy az a politikus, aki maga kimegy hegeszteni, az sokkal inkább van elfoglalva magával, mint a választóival, de ugyanakkor azt is, hogy ok, de azért valahogy el kell mondanom, hogy mit csinálok, mert ha nem mondom el, nem tudnak róla, vagyis nem csinálok semmit (heidegger óta legalábbis biztosan).

Leginkább pedig azt gondoljuk, hogy aki el akarja adni a termékét, az lesz szives legitim, a közhatóságok - mint az polgárok meghosszabbított keze, ugye, és/vagy polgárok által legitimált célú-programú közhatalom-gyakorlók - meg a szektor etikai normái szerint eljárni, fizetett, engedélyezett felületre kitenni az autót meg a tusfürdőt. Mert aki nem így tesz, az mindenkinek az üzletét rontja, megbüntetni meg ugye azt lehet, ami van, vagyis egy létező, bejegyzett, valóban a székhelyén működő társaságot, s nem a tegnapalapítottam-postafiók100 típusú céget meg az utánfutóra állított táblát (mert ha elviszi az önkori az utánfutómat, akkor perlek bazdmeg).

Mellesleg ha kinyitjuk fülünk, hazánkban is látni-hallani, hogy az okos politikusban felmerül az igény. És legyen bár az ötlet bármilyen is tartalmilag, a célt értjük: ne legyen minden szarral összeragasztva a város, vizuális környezetszennyezés. Én magam azt kell mondjam, megértem (még ha engem konkréten nem is zavarnak ezek a cuccok).

források:
Tony de Marco helyi művész flickr galériája a sao paolo-i bontásról
a Business Week írása ugyanerről a sao paoloi bontásról

1 komment

Címkék: marketing politika szemle őrület

Mi akarsz lenni ha felnősz? Progamer!

2007.06.19. 22:38 321

Németországban szokták általában betiltani az erősebbre sikerült videójátékokat, gta-t, ilyesmit. Gondolhatjuk, hogy ez valami zárt poroszos néplélek - hovatovább: nemzetkarakter - okán lehet így, hiszen az elnyomás a rend szükségképpen az eltérő, a más lefolytása, elfolytása. Ugyanakkor ha megtekintjük az alábbi videót, elkezdjük megérteni a videójátékok német tiltását.ps: eredetileg a saját hazámba-videót akartam kirakni, de azt már úgy is láttátok.

1 komment

Címkék: kritika szemle őrület progamer

pc vs. mac (battle rap)

2007.06.17. 20:57 321

Van ez a munkatársat keresünk videó, mindenhol kering. Namármost ez a connected ventures nevű cég, mindenféle site-ot üzemeltető kollektíva. Kicsit szétnéztem, az alábbi cucc kérdés nélkül great fun, a collagehumor.comról. I'm a right clicka!

Szólj hozzá!

Címkék: kritika magazin szemle

http://google.com/reader/m

2007.06.12. 21:58 321

Nem tudom, mióta elérhető, de ezúton is köszi. Úgy látszik a google komolyan veszi a platformfüggetlen szolgáltatást. Van egy vízióm, miszerint ha elfogynak az ip-k és az internet2 újraalakul egy új protokollon, a jelenlegi internet egyszerűen a google hálózatává válik. Meglátjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: google blog gondolat aktivizmus

Japán tetris (via plastik)

2007.06.12. 21:18 321

Egy ideje már nincs daily japan itt, rosszabb ötletnem bizonyult, mint első ránézésre, ráadásul a legtöbb beteg dolgot akkor spottoltam életemben, amikor kerestem azt az öszesen 5-6 videót, ami alant kint van. Viszont ez nem lehet kihagyni, akárhogy is. Köszi Józsi!


Japanese Tetris - Watch more free videos

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: szemle daily japan