a vilag meg mindig egy pont

2006.10.30. 22:27 321

Sokszor - túlontúl sokszor - halljuk és olvassuk, hogy Magyarország speciális múltú ország, ha úgy tetszik, néhány száz évig fiókállam volt, ami csak 17 eve valtozott meg - Osztrák-Magyar, Szovjetunió - ha tetszik, mindig megmaradt kvázi önálló identitásként, vagy ilyesmi, satöbbi. Ehhez a tények:
  1. a félperiféria önmagában érdekes, kalandos
  2. keleteurópa önmagában érdekes, kalandos
  3. kis ország, nagy történelem
    (cimkék, amik gyorsan eszembejutottak még ide:
    roncsfilm, ErikD'Amato's op, gme)
Ebben az országban egyébként nem nagyon van a felszínen a vidékkutatás. Oly büszke hazánknak valójában fogalma sincs, hogy milyen is a magyar falu, hiszen az egyperces társadalom csak a nézett - magas reklámértékű - televízióműsorokból tájékozódik. Egy ország, ahol Dózsa György és Rákóczi büszke felkelése, Petőfi polgári lázadása, Deák és Mikszáth józan - "józan paraszti" - realitása kikezdhetetlen éthosz, gondolja hogy a falun gondolkodni képtelen kaszások-kapások élnek, akik értelmetlenül túrják a földet, a gyerekeik kommunákban tanulnak fogalom nélkül (c), traktorral járnak esküvőre, gumicsizmában isznak a kocsmában, az asszonyok az állatok etetésével kezdik a reggelt, aztán egész nap főznek, majd isznak, este mindenki részeg, esetleg tévét néz. Mindenkinek van kiskertje és kukoricaföldje és mindenkit az állam tart el. Persze mindez inkább az urbánus narratíva, de azért nem elvethető intenzitású mémcsoport (innen nézve persze lehet valami mentális városalkotási/városkohéziós evolúciós gondolat is, node). Mondjuk együtt: a médiamákony (c) tehet minderről, mert a falu vélt népét, a fogatlan alkoholista parasztot mindannyian a tévénkből ismerjük.

Megállapítások:
  1. Magyarország vidéke érdekes, mert félperifériás viszonyokból adódóan ezer olyan történelmi stáció lenyomatát őrzi, ami a városokban - a már korábban kifejtett információs okoknál fogva - jóval hamarabb elveszett, elvész.
  2. A vidék Magyarországa internetezik, szupermarketben vásárol és rendelt gyorskaját vacsorázik. Ugyanakkor mindezeket információ/ingerhiányos körülmények között teszi, fogyasztási szokásai kevéssé kifinomultak.
  3. Az országúti diszkó mém igaz. [:)]
Mindebből az következik, hogy mindenki, akinek van szabadideje, posztoljon kommentben vidékkutatási élményeket, tapasztalatokat a mai Magyarországról. Vagy mutassatok aegy Magyarország-beutazós blogot.

Szólj hozzá!

Címkék: blog ego videk

A bejegyzés trackback címe:

https://ujrend.blog.hu/api/trackback/id/tr2416876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása